DIAGNOSTISK ULTRALYD SKANNING. OG BILDE-DIAGNOSTIKK.
Diagnostisk Ultralyd skanning er bilde diagnostikk på lik linje som feks Røntgen, Ct eller MR. Hvilket diagnostisk hjelpemiddel en bruker avhenger av hvilken skade en forventer å finne eller hvilken lidelse man er på jakt etter. Hvilken struktur er det man skal sjekke, alvorlighetsgrad, osv. Alle de forskjellige diagnostiske hjelpemidler som finnes i medisinen har sine klare fordeler og dessverre sine svakheter.
Ct kan feks gi bra svar mht korsrygg og hodet, mens de gir svakere bilder mht nakken.
Røntgen kan gi ofte bra svar mht brudd og beinstruktur (feks.slitasje) - men er ofte til liten hjelp når det gjelder senebetennelser, vevskader, mellomvirvelskiveglidninger/protrusjoner (prolapser), bløtvev, slimposer, osv.
MR blir ofte kalt sannhetsmaskinene, de viser veldig mange ting bra. Men selv MR undersøkelser kan ha svakheter.
Og det er feilmarginer. Uvesentlige funn for det kliniske kan bli for mye vektlagt. Bildene leses ikke av med en gang. Og vi er mennesker, så alle vil ikke tolke et bilde helt likt. Pas må ligge helt stille. Kanskje i den stillingen kommer ikke den aktuelle lidelsen i feks klem, så det er vanskelig å se. Ofte er det lang ventetid på slike undersøkelser. Den som avleser bildene har kanskje aldri truffet pasienten en gang og har bare noen få, kanskje vage linjer, fra fastlegen å lese på før han skal tolke en undersøkelse han ser fort veldig mye på. Det er her også en viss stråling kroppen mottar. Ikke alle kan ta det (metall i kroppen, pacemaker, klausdrofobi, for ovektig, mm.) Det er ekstremt dyrt apparatur og det koster å drifte disse maskinene. Oftest blir ikke frisk side sammenlignet og man går muligens glipp av informasjon også på den måten.
Feks. man ser et funn man tror er årsaken og så viser det seg at på frisk side er det faktisk et større funn (eller det samme) - men som skrevet helt uten klinisk betydning, pas har jo ikke vondt på smertefri side.( Mao falsk positivt funn).
Hvis en ikke har gjort en grundig og god sykehistorie + undersøkelse, kan MR svar gi "for mye svar". det er slitasje, det er trangt, det er noe slimposefunn, senene kan se lettere rupturert og noe skadet ut, litt kalk? et leddbånd ser også småskadet ut..mm.
Røntgen- legen/radiografen har gjort jobben sin (som er så objektivt som mulig beskrive hva han/hun ser), men..
Men hvilken struktur er det da som gir pasienten sine aktuelle plager? En blir ikke lurere, heller mer fortvilet, "det kan jo være så mangt"...
Husk! Man skal behandle pasienten -ikke bildene!
Husk! Et bilde viser ikke smerte og det viser en sannhet, men ikke alltid den aktuelle sannhet, mao den aktuelle årsaken/diagnosen som pas bør behandles for.
Husk! Alltid best å bruke bildediagnostiikk for å bekrefte en tentativ diagnose eller for å avkrefte diagnoser (feks alvorlig sykdom, tumor, kreft,el).
Klart er det alvorlige el spesielle sykdommer, brudd, kreft, el. Så teller bildene en god del. Og da skal de beste og riktigste undersøkelsesmaskinene vi har benyttes. Men de pasientene har også en spesiell sykehistorie og en dyktig kliniker vil også oppleve
alarm bells! både ved en grundig klinisk undersøkelse og sykehistorie.
MR kan feks være bra på bilder av nakke/hodet (feks nakkeprolapser), rygg, korsbåndskader og generellt de fleste ting.
Man kan også snitte opp bilder og få veldig fine oversiktsbilder på enkelte kroppsdeler på MR, mm.
Er operasjon det riktige og/eller konservativ behandling ikke har lykkes, og operasjon er indisert og svært nært forestående anbefales som oftest MR bilde.
Slik at ortopeden/kirurgen/nevrokirurgen/andre har det de trenger før inngrepet gjøres.
ULTRALYD.
FORDELER: -Ikke skadelig stråling. (det er lyd- som ekkolodd, som sendes inni vevet og sender signaler tilbake til proben (kameraet))
- Kan raskt sjekke opp mot frisk side, sammenligne funn
- Kan lett måle sener, ta omkrets, finne nerver, blodårer, se deler av konturene på beinmasse. Se sener, se rupturer, slitasje, forkalkninger, slimposer, væske, vev, muskler, kalk, osv. Noen ganger kan en gjenkjenne tegn tydende på inflammasjon også. Løse legmer/(enkle) brudd osv kan gjengjennes. Skruer, plater, osv inn- operert kan ses. ol.
Lett å måle avstander.(og sammenligne).
-Kan gjøre undersøkelser i provoserte stillinger eller dynamiske.
-Kan gjøre kontraksjoner (av musklene/senene) slik at man er sikker på at en er hvor en tror en er og vil alltid finne anatomiske strukturer som forteller undersøkeren hvor han "er" i landskapet.
- Kan ta filmsnutter, stillbilder, sammenligne stilbilder (hø/ve) osv.
-fokusere slik at bildene blir så klare som mulig.
- Brukes mye også innen feks. bryst u-søkelser, hjerte, gynekologi, blant gravide, mage/tarm/indre organer, blodårer i halsen, osv.osv i helsevesenet.
- Også innen muskel-og skjelett funker det bra. Faktisk har ultralydskanning en bedre oppløsning (ned til o,1 mm) enn
både Ct og MR (0,5 mm) og man kan som eneste bildediagnostiske redskap bruke det interaktivt og dynamisk.
- Det er også den billigste undersøkelsen.
-Du kan få med deg bilder eller beskrivelse med en gang. Og undersøkelsen gjøres "live", dvs du får selv ta del i undersøkelsen og får forklaringer underveis.
- Kan legge på forskjellige fargenyanser for å se det man vil se tydligst mulig.
- Slipper kanskje å vente 2-4 måneder på å få tatt "bilder".
- Slipper kanskje å kjøre langt og bruke en halv dag eller mer for å få tatt noen bilder.
- Slipper å ligge en halvtime helt i ro mens du kjøres inn i rør/tunnel muligens.
-ULTRALYD ER OGSÅ FINT FOR INJEKSJONER/INFILTRASJONER/ASPIRERING, da en både ser nålespiss og aktuell struktur.
(HUSK! DU BLIR IKKE NOE BEDRE AV Å TA BILDER. GENERELLT TAS DET NOK ALTFOR MANGE BILDER. Det er for å utelukke evt alvorlige sykdommer/skader, ellers er de for at den el. de som behandler deg evt vil/må ha/trenger mer informasjon i ditt behandlinsopplegg. ULTRALYD SKANNING er
et godt alternativ til andre undersøkelser, og det er tidsbesvarende; slik at man kommer raskt i gang med viktigste - nemlig få diagnosen i orden og få gitt deg riktig og god behandling. Det er det viktigste.)
ULEMPER/UTFORDRINGER VEDR. ULTRALYD.
- Undersøkeren trenger erfaring og bruker noe tid på å bygge opp sitt erfaringsgrunnlag.
- Proben (kameraet) er veldig følsomt, og må holdes stødig i ro for å få klare bilder.
- Det kan være falske positive funn også her som andre bilde diagnostiske undersøkelser.
- anatomi kunnskapene til undersøker må være gode.(Og kliniske er også en kjempefordel).
- Undersøker må undersøke riktig sted etter hvor han/hun mistenker lesjonen.
- En kan miste litt oversikten da man er mer inne på et mindre område og ikke ser helt oversiktlig hvor en er.
- Feks. korsbånd vil en ikke se, de ligger for langt inn, samme med de helt indre deler av meniskene, noen med veldig mye vev/fett kan det være vanskelig å tolke på (feks hofteledd), langt inn i bein (beinsubstans) vil ikke vises, osv.
-Ellers ikke spes ulemper. Ingen bivirkning. Helt ufarlig.
Tekst kommer etterhvert. SIDENE er til utarbeiding konstant for å gi Dere best mulig informasjon. Kontakt Vidar 69885181 hvis spørsmål eller intressert i en vurdering med ultralyd skanning også.
se evt også aktuelle linker eller www.ultralydskanning.no for mer informasjon..
Vidar Heggen har over 7 års erfaring med ultralyd u-søkelser, og følger kurs i PFF regi og også kurs gjennom OMI-klinikken, Dr.Kurt Andreasssen.
Har bra apparatur, et helt nytt Premium C5 LOGIQ, og M5 (bærbar) + fotoskrivere/2 storskjermer/osv.
|